Трюдо нарежда на канадските банки да размразят банковите

Правителството на Трюдо нарежда на канадските банки да размразят банковите сметки на Freedom Convoy

Канада е разпоредил на банките да отключат сметки, принадлежащи на хора, които са участвали или подкрепят тези седмици Конвой на свободата протест, при който бяха арестувани близо 200 и брутална силова реакция от полицията.

‘Започнаха [Monday] за размразяване на сметки“, каза Изабел Жак, висш служител във финансовия отдел на Канада, пред депутатите във вторник, според Wall Street Journal.

Този ход дойде след либералния премиер Джъстин ТрюдоПравителството на Русия замрази банкови сметки и други активи по време на това, което лидерите обявиха за „извънреден период“ в Отава.

Сред набелязаните е самотна майка на минимална заплата, която дари само 50 долара, според един местен депутат от консерваторите, което предизвика възмущение от това, което критиците на Трюдо твърдят, че е авторитарно поведение. Хиляди протестиращи наводниха улиците пред Парламента Хил и блокади, които затвориха граничните пунктове в САЩ

Трюдо, в отговор на протеста, се позова на никога неизползвани правомощия за извънредни ситуации, упълномощава канадското правителство да използва широки правомощия и инструменти за реагиране на кризи. Законът за извънредни ситуации също така позволява на полицията да заключва банкови сметки, принадлежащи на лица, заподозрени, че финансират конвоя на свободата, без да се налага първо да получава съдебна заповед.

Финансовият министър Кристия Фрийланд защити финансовите замразявания, като каза: „Тези мерки бяха въведени, за да се наруши незаконната дейност в Канада.“  Тя е на снимка по време на пресконференция в понеделник

Финансовият министър Кристия Фрийланд защити финансовите замразявания, като каза: „Тези мерки бяха въведени, за да се наруши незаконната дейност в Канада.“ Тя е на снимка по време на пресконференция в понеделник

Финансовият министър Кристия Фрийланд защити финансовите замразявания в понеделник, като каза: „Тези мерки бяха въведени, за да се наруши незаконната дейност в Канада.“

„Бяхме много ясни, че ще следим парите, че ще използваме финансови инструменти, за да нарушим незаконните блокади и окупации. Фокусът абсолютно беше върху лидерите и върху превозните средства, които бяха толкова важна част от незаконните блокади и окупации.

Тя каза на протестиращите, че „начинът да размразите акаунта си е да спрете да бъдете част от блокадата и окупацията“.

Демонстрациите на Freedom Convoy първоначално се фокусираха върху изискването на Канада за ваксина за камиони, влизащи в страната, но се превърнаха в по-широк протест срещу силно рестриктивните предпазни мерки в страната от Covid и фалшивото либерално правителство на Трюдо.

Протестиращите в Отава до голяма степен са изчезнали от района на Парламентския хълм, след като са били прогонени от офицери, носещи екипировка за борба с безредиците в най-голямата полицейска операция в историята на Канада.

Канада нареди на банките да отключат сметки, принадлежащи на хора, които са участвали или подкрепили продължилия седмични протест Freedom Convoy, при който бяха арестувани близо 200 и брутална реакция на силата от полицията

Канада нареди на банките да отключат сметки, принадлежащи на хора, които са участвали или подкрепили продължилия седмични протест Freedom Convoy, при който бяха арестувани близо 200 и брутална реакция на силата от полицията

Съобщава се, че полицията е наредила замразяване на повече от 206 банкови сметки, включително една на стойност 3,8 милиона канадски долара (3 милиона долара).

Някои лица и организации съобщават, че са засегнати множество акаунти.

Полицията също така спря транзакции, включващи 253 адреса на криптовалута.

Организаторите на Freedom Convoy излязоха с изявление в социалните медии, в което твърдят, че замразяването на банкови сметки е „финансова война“ и е оставило много граждани в шок.

„Това вече има обратен ефект. Министър-председателят Джъстин Трюдо продължава да разширява списъка с политически опоненти, срещу които е насочен с финансови санкции. В отговор канадците изтеглят парите си от банките и осъзнават стойността на криптовалутата“, пишат организаторите.

„В краткосрочен план това е много лошо за банките и националната ни икономика. По-тежкото следствие обаче е, че използвайки Закона за извънредните ситуации като финансова война, той ще посее недоверие както в банковата система, така и в правителството и последствията ще се усещат за години напред.

Изявлението продължава: „Трюдо разкъсва тъканта на нашата нация както никога досега и доказателствата са подредени срещу него. Сърцата ни вървят към всеки невинен, свободолюбив канадец, който е станал жертва на незаконните, импулсивни и тиранични престъпления на това правителство.

Организаторите на конвоя не отговориха веднага на искането на DailyMail.com за коментар относно длъжностните лица, нареждащи на банките да отключат сметки.

Организаторите на Freedom Convoy излязоха с изявление в социалните медии, в което твърдят, че замразяването на банкови сметки е „финансова война“

Организаторите на Freedom Convoy излязоха с изявление в социалните медии, в което твърдят, че замразяването на банкови сметки е „финансова война“

Правителството на Трюдо беше изправено пред контрол за безпрецедентния ход за изолиране на канадските граждани от техните финанси (На снимката: Полицейските сили се сблъскаха с протестиращи в Отава в събота)

Правителството на Трюдо беше изправено пред контрол за безпрецедентния ход за изолиране на канадските граждани от техните финанси (На снимката: Полицейските сили се сблъскаха с протестиращи в Отава в събота)

Физически лица не е трябвало да участват в окупацията, за да бъдат замразени сметките им, потвърди правителството.  Финансов принос към конвоя чрез платформа или директно може да доведе до замразяване (На снимката: Работниците укрепват ограда в защитена зона около Парламентарния хълм в понеделник, след като канадската полиция прекрати триседмичната окупация на столицата от протестиращи)

Физически лица не е трябвало да участват в окупацията, за да бъдат замразени сметките им, потвърди правителството. Финансов принос към конвоя чрез платформа или директно може да доведе до замразяване (На снимката: Работниците укрепват ограда в защитена зона около Парламентарния хълм в понеделник, след като канадската полиция прекрати триседмичната окупация на столицата от протестиращи)

Правителството на Трюдо беше изправено пред контрол за безпрецедентния ход за изолиране на канадските граждани от техните финанси.

„Само да е ясно, финансов принос или чрез платформа за краудсорсинг, или директно, може да доведе до замразяване на банковата им сметка?“ Депутатът от консерваторите Филип Лорънс попита Жак във вторник.

Според Национална пощатя отговори: „Да“.

Филипс също така постави въпроса дали отделни лица трябва да участват активно в протеста в Отава или в блокадите, за да бъдат засегнати от замразяването, на което Жак отговори: „Не, не самите тях. Може да бъде непряко”

Финансовият служител също така отбеляза, че подобни действия ще бъдат предприети само за дарения, направени след декларацията за извънредно положение на 15 февруари.

Тя също така твърди, че полицията е спряла да замразява сметки в понеделник, след като полицията изчисти центъра на града.

Кралската канадска конна полиция (RCMP) – която беше под обстрел, след като изтекли текстови съобщения между група офицери показаха, че органите на реда очевидно злорадстват от бруталната сила, използвана срещу протестиращите – отрече да предостави имена на донори на конвои на финансови институции.

Организацията твърди, че е предоставила на банките списък с хора, „които са били влиятелни лица в незаконния протест в Отава“, както и с шофьори на камиони, които отказват да напуснат района, когато им бъде наредено.

Съобщава се, че полицията е разпоредила замразяване на повече от 206 акаунта, като някои лица и организации са били засегнати от множество акаунти (На снимката: Протестиращите свързват оръжия в опашка в събота, за да се опитат да предотвратят изтласкването им от полицията)

Съобщава се, че полицията е разпоредила замразяване на повече от 206 акаунта, като някои лица и организации са били засегнати от множество акаунти (На снимката: Протестиращите свързват оръжия в опашка в събота, за да се опитат да предотвратят изтласкването им от полицията)

Кралската канадска конна полиция (RCMP) отрече да предостави имена на донори на конвои на финансови институции.  Организацията твърди, че е предоставила на банките списък с хора, „които са били влиятелни лица в незаконния протест в Отава“, както и шофьори на камиони, които са отказали да напуснат района, когато е наредено (На снимката: Служители, изправени срещу протестиращи в Отава в събота)

Кралската канадска конна полиция (RCMP) отрече да предостави имена на донори на конвои на финансови институции. Организацията твърди, че е предоставила на банките списък с хора, „които са били влиятелни лица в незаконния протест в Отава“, както и шофьори на камиони, които са отказали да напуснат района, когато е наредено (На снимката: Служители, изправени срещу протестиращи в Отава в събота)

„Трябваше да предприемем крайни мерки, за да замразим сметките, за да обезкуражим хората да финансират незаконни дейности“, обясни Жак.

„Не че федералното правителство смяташе, че няма други места за замразяване на сметките с оглед на текущите незаконни блокади, които продължават.“

Лоурънс отвърна на удара, като каза: „Разпоредбите за дебанкиране са толкова широки, че буквално служител в Kwik-E-Mart, който продаде кутия с пропан на протестиращ, може да замрази сметките си.“

„Когато замразите нечия банкова сметка, вие на практика го премахвате от обществото.“

Адвокат Кийт Уилсън, който представляваше няколко организатора на конвой по време на протеста, каза, че има девет клиенти с предполагаеми замразени сметки или анулирани застрахователни полици.

„Никой от тях не е обвинен в престъпления“, туитира Уилсън в понеделник.

„Повечето нямаха камиони в Отава или другаде. Правителството на Трюдо унищожава тези канадци, защото те се изказаха.

Адвокатът не отговори веднага на искането за коментар на DailyMail.com.

Адвокат Кийт Уилсън, който представляваше няколко организатора на конвой по време на протеста, каза, че има девет клиенти с предполагаеми замразени сметки или анулирани застрахователни полици

Адвокат Кийт Уилсън, който представляваше няколко организатора на конвой по време на протеста, каза, че има девет клиенти с предполагаеми замразени сметки или анулирани застрахователни полици

Протестиращите от самозвания конвой на свободата до голяма степен изчезнаха, след като стотици полицаи слязоха в протестната зона в Отава в петък и започнаха да арестуват демонстранти (На снимката: Полицията се изправя срещу протестиращи в Отава в събота)

Протестиращите от самозвания конвой на свободата до голяма степен изчезнаха, след като стотици полицаи слязоха в протестната зона в Отава в петък и започнаха да арестуват демонстранти (На снимката: Полицията се изправя срещу протестиращи в Отава в събота)

Най-малко 196 души са били арестувани към понеделник и 115 превозни средства са били теглени, съобщи полицията, докато други камиони и превозни средства напуснаха зоната на протеста, след като бяха предупредени в петък (На снимката: Протестиращ вървеше с канадско знаме, докато полицията се придвижваше да разчисти Парламентарният хълм на демонстрантите в събота)

Най-малко 196 души са били арестувани към понеделник и 115 превозни средства са били теглени, съобщи полицията, докато други камиони и превозни средства напуснаха зоната на протеста, след като бяха предупредени в петък (На снимката: Протестиращ вървеше с канадско знаме, докато полицията се придвижваше да разчисти Парламентарният хълм на демонстрантите в събота)

Протестиращите от самозвания конвой на свободата – които се заклеха никога да не се отказват от борбата си – до голяма степен изчезнаха, след като стотици полицаи слязоха в зоната на протеста в Отава в петък и започнаха да арестуват демонстранти.

Шефът на полицията в Отава Стив Бел каза, че Законът за извънредните ситуации е помогнал да се сложи край на „окупацията“.

Най-малко 196 души са били арестувани към понеделник и 115 превозни средства са били теглени, съобщи полицията, докато други камиони и превозни средства са напуснали зоната на протеста, след като са били предупредени от петък.

Тежко въоръжени ченгета за борба с безредици използваха пипер спрей, докато конната полиция и бронирани превозни средства също бяха докарани, за да помогнат да започне разчистването на центъра на града, който беше парализиран от триседмична блокада заради протеста на камиони срещу Covid.

Няколко клипа показват, че мирни протестиращи са бити, за да се подчинят, включително шофьор на камион, който твърди, че е бил нападнат, след като се е предал на властите. Други кадри показват, че жена, която изглежда използва скутер за мобилност, е стъпкана от конната полиция в Отава в петък.

Близо седмица беше блокиран най-натовареният граничен пункт между САЩ и Канада, мостът Амбасадор между Уиндзор, Онтарио и Детройт. Прелезът осъществява над 25 процента от стокообмена между двете страни.

Трюдо каза, че хората в Отава са били тормозени седмици наред и каза, че търговията за милиарди долари е спряна от блокадите на границите, излагайки на риск работните места на хората.