Какво стана със смелите британци които купиха останки

РОБЪРТ ХАРДМАН: Какво стана със смелите британци, които купиха останки в италиански села за 1 евро?

Долният приземен етаж изглежда сякаш е избухнала бомба, но стълбището изглежда здраво. Изкачвайки се етаж по етаж, ми казват да не се отклонявам твърде близо до центъра на всяка стая от страх да не падна.

В малката кухня на последния етаж намирам стара тенджера на стара печка. Избледняла снимка на дете в едуардиански моряшки костюм виси на стената, както и пожълтял календар, който подсказва последния път, когато някой всъщност е живял тук: 1973 г.

От решаващо значение обаче изглежда, че покривът е от едно парче, тъй като няма индикация за проникване на дъждовна вода.

Няма ток и всички ВиК са изключени преди години.

Накрая отваряме с ключ вратата, водеща към балкона на втория етаж и веднага виждам привлекателността на това място. В една посока гледате към древна камбанария и покриви, простиращи се към сицилианската провинция. В другия поглеждате нагоре по стръмна калдъръмена улица, която не се е променила нито една йота от повече от век.

Това, което липсва на това място в основните удобства, то компенсира с тази основна характеристика във всеки дом: чар.

И току-що беше разграбен за исканата цена: едно евро.

„От години тази къща не прави нищо“, казва моят водач Джузепе Катания. „Сега това ще направи нещо за този град.“

Порутена: Но това скоро ще бъде елегантна градска къща.  Джузепе Катания е в авангарда на много модерна идея за съживяване на спящите джобове на селските райони на Италия

Порутена: Но това скоро ще бъде елегантна градска къща. Джузепе Катания е в авангарда на много модерна идея за съживяване на спящите джобове на селските райони на Италия

Джузепе не е агент по недвижими имоти. Той е кметът на Мусомели, град на хълм, който седи красиво в средата на Сицилия, под арабско-нормандски замък, кацнал върху парче скала като гигантска гъба.

И все пак Мусомели също е в авангарда на една много модерна идея за съживяване на спящите джобове на селските райони на Италия – чрез избиване на старинни жилища за по-малко от една лира. И резултатите бяха удивителни.

Няма ограничения за това кой може да купува, нито правила за това как може да продава – освен задължението да започне възстановяване в рамките на три години. Въпреки това, както ще видим, има много препятствия по дългия път от „Направи си сам“ до la dolce vita.

Истинските бенефициенти обаче не са купувачите, а жителите на тези градове. Защото виждат как цели квартали, които десетилетия наред са в хронично окаяно състояние, се връщат към живот. Заетостта расте, а нови магазини и бизнеси се развиват.

В Мусомели докладите за жилища от едно евро накараха един аржентински инвеститор да проучи откриването на нов инженерен институт тук. Преди Covid градът имаше 380 туристи. Миналата година бяха 5000 и броят им се увеличава.

Докато в голяма част от селските райони на Великобритания се оплакват, че богатите уикенди ценят младите местни жители от пазара на имоти, тук никой не мрънка. „Хората идваха да ми чукат на вратата да питат за работа, но вече не идват!“ казва Джузепе.

Нещо повече, неговият град има население от 10 000 души, но достатъчно жилища за 36 000, така че местното население не е изгонено. Основният проблем е недостигът на строители.

Вървяйки през един от главните площади, спирам по пътя си, когато забелязвам голям портрет на кралицата на стена. „Един местен художник искаше да посрещне новите националности, които живеят тук – от само една станахме 18“, казва кметът. — Мислехме, че инглесите биха искали да видят кралицата.

От другата страна на площада срещам бившия лондонец Дани Маккубин, който управлява обществена кухня, хранеща духовници и домове за грижи.

Сега на 58, той прекара 17 години, работейки за Джейми Оливър, помагайки на главния готвач да създаде неговата фондация Fifteen.

Той прочете статия за жилища за едно евро в Сицилия и реши да купи такъв, като събра 25 000 евро, за да го превърне в благотворителен проект за обществена храна. „Хареса ми фактът, че целият процес беше много ясен и прозрачен“, казва роденият в Австралия Дани, който пристигна в града точно преди пандемията.

Но той е предупредителен приказ за британците, които си въобразяват, че могат просто да придобият европейска дупка срещу цената на еспресо.

Интелигентен ход: Къща в Самбука, реновирана от двойка в САЩ.  Това е друг град, който желае да се възползва максимално от преобразуващата сила на няколко къщи за едно евро

Интелигентен ход: Къща в Самбука, реновирана от двойка в САЩ. Това е друг град, който желае да се възползва максимално от преобразуващата сила на няколко къщи за едно евро

След като купи развалината на къщата си, той трябваше да плати таксите за регистрация и адвокат, които струваха няколко хиляди евро отгоре.

Следващото препятствие беше намирането на строител. Той трябваше да изчака Covid да отшуми, но тогава се появиха два проблема. Първата беше нова инициатива на италианското правителство, която предлага на хората на национално ниво огромна, чувствителна към времето грешка: те могат да получат 110 процента данъчни облекчения, ако могат да направят къщите си по-енергийно ефективни до края на тази година.

В резултат на това цялата страна гони до последно строител. Второ, цените на строителните материали се покачиха с 25 на сто.

Дани скоро осъзна, че бюджетът му няма да покрие разходите, затова намали загубите си и продаде къщата си (за едно евро), губейки около 3000 евро. Но той не съжалява, тъй като му бяха предложени по-добри помещения под наем на пипер, той намери много нови приятели и след като притежаваше дом, той получи италианско пребиваване.

Директорът по продажбите на Милтън Кейнс Хосе Рамос, 43 г., има различна история. Той купи две къщи за по едно евро преди Covid, реновира един и сега е в ход с друг. Толкова добре е минало, че си е купил още две като ваканционни къщи.

Той има голямо предимство в това да говори езика с любезното съдействие на майка си италианка: „Аз сам извърших някои от ранните строителни работи и успях да намеря работници, като се разпитах.“

Срещам се и с Тоня и Стив Брауер от Калифорния, където тя работеше в недвижими имоти, а той в представителство на Mercedes. Когато 66-годишният Стив беше диагностициран с болестта на Паркинсон, те решиха да се възползват от всеки момент и след като прочетоха за жилищата за едно евро, тръгнаха да търсят къщи.

Западнал имот, продаден в Самбука.  Истинските бенефициенти обаче не са купувачите, а жителите на тези градове, пише Робърт Хардман

Западнал имот, продаден в Самбука. Истинските бенефициенти обаче не са купувачите, а жителите на тези градове, пише Робърт Хардман

Подобно на мнозина, които са купували тук, те бяха привлечени от заглавията за едно евро, но в крайна сметка купиха нещо малко по-удобно (за всеки продаден дом за едно евро се продават още три за повече).

Брауерите платиха 7 000 евро за по-практична частична развалина и похарчиха още 19 000, за да я направят обитаема. След като решиха, че са им липсвали няколко удобства за създания, те продадоха и сега дават под наем в по-новата част на града. Но, отново, те не съжаляват и нямат планове да си тръгват. „Бяхме толкова добре дошли тук и този кмет вдигна целия град“, казва 52-годишната Тоня.

И така, как работи? И как всички тези къщи се озовават на пазара? Идеята беше излъчена за първи път от кмета на друг град Салеми преди няколко години (въпреки че се появи едва през 2017 г.). Той твърди, че продажбата на умиращи жилища за нищожна сума може да даде тласък на възраждането на хълмистите градове, където има сериозен дисбаланс между стари и млади.

В много от тях семействата просто емигрираха. Хиляди се преместиха в Обединеното кралство през 60-те години на миналия век в търсене на работа (има голяма диаспора на Мусомели в Уокинг и Енфийлд).

52-годишният Джузепе, бизнес консултант, казва, че съветът просто действа като брокер. Прикрепен към всеки разпадащ се дом, обикновено има колекция от братя и сестри или братовчеди, пръснати по целия свят, които не могат да се споразумеят какво да правят с него.

През цялото време той привлича данък върху собствеността от няколкостотин евро годишно, с нарастваща 200 процента глоба, когато не бъде платен. Освен това, ако даден имот се превърне в риск, собствениците носят отговорност. До този момент тези домове са безполезни.

Така че сега съветът пише на собствениците с предложение да продадат вещта за евро и да бъдат освободени от всички задължения. В цяла Италия десетки малки градове правят същото, обикновено тези, които имат динамичен кмет. Защото това включва много работа за Джузепе и неговия заместник-кмет Тоти Нигрели, който, тъй като владее английски език, е първото пристанище за пристанище за бъдещи емигранти.

Стара, занемарена кухня.  Прикрепен към всеки рушащ се дом, обикновено има колекция от братя и сестри или братовчеди, пръснати по целия свят, които не могат да се споразумеят какво да правят с него

Стара, занемарена кухня. Прикрепен към всеки рушащ се дом, обикновено има колекция от братя и сестри или братовчеди, пръснати по целия свят, които не могат да се споразумеят какво да правят с него

Изглежда никой не съжалява. Същата история е на два часа път в град Самбука, където голям булевард се издига нагоре по хълма с безпорядък от красиви калдъръмени алеи отстрани.

Това е друг град, който иска да се възползва максимално от преобразуващата сила на няколко къщи за едно евро.

Кметът на Самбука, 50-годишният Лео Чачо, продаде партида през 2019 г. и пусна втора група на пазара за две евро (когато направи трета, те ще отидат за три). Тези домове обаче предизвикаха скок в продажбите на местни имоти.

Сблъскваме се с англоговорящия нотариус Анна Салерно, която се забърква между срещите с купувачи на жилища. „Този ​​град дори не е имал нотариус преди. Сега го правят — и им трябва някой, който говори английски!“ тя се смее.

Срещаме се с Гулота Франко, 50 г., майстор на метали. „Никога не съм бил по-зает“, казва ми той, добавяйки, че е наел трима нови работници, за да се справи с търсенето, и че обича новите шумове за мястото.

В друга част на града 73-годишният Ели Халавани от Израел ни разказва, че сега е горд собственик на голяма къща за две евро, която беше продадена на търг. Той даде запечатана оферта от 4000 евро и си осигури здрава, макар и много проста, четиристайна къща, прикрепена към пълна развалина на плевня.

Ели планира да похарчи 50 000 евро, за да създаде B&B.

„Винаги казвам, че едно плюс едно е равно на три, защото други неща идват в живота“, казва той, сочейки новите си приятели в B&B, където е отседнал. Той е толкова впечатлен от зехтина, който произвеждат, че току-що подписа сделка за износа му за Израел.

Кметът Чачо посочва, че преди няколко години най-честата табела в града беше „за продажба“, но „сега на табелите пише „B&B“.“ Докато вървим, полицейска кола забавя скоростта за чат. Питам за престъпността и ченгетата посочват, че са арестували миналата седмица за кражба с взлом — макар че това беше първата от две години.

„Полицията е на почивка тук“, шегува се Лео.

Селска идилия: В Мусомели докладите за жилища от едно евро накараха един аржентински инвеститор да проучи откриването на нов инженерен институт тук

Селска идилия: В Мусомели докладите за жилища от едно евро накараха един аржентински инвеститор да проучи откриването на нов инженерен институт тук

Колкото и много хора да копнеят за сънлив град, той е категоричен, че младостта и подмладяването са от съществено значение: „Всяка година умират сто стари хора и се ражда едно бебе“.

По-късно, докато сядаме сред препълнена къща в Молино Антика, за да поръсим рикота с маслинова капоната, равиоли с морски дарове и риба меч, Лео получава обаждане, което му казва, че е в най-голямата телевизионна мрежа във Франция в момента.

Той обяснява, че е бил интервюиран, след като Airbnb купи жилище за едно евро и похарчи 200 000 евро за лъскаво преобразяване. Онлайн гигантът вече покани глобални кандидати да живеят в къщата безплатно.

Актрисата Лорейн Брако, звезда от “Семейство Сопрано”, също възстанови останките тук в Самбука за риалити шоу. Лео казва, че едва ден минава без обаждане от медиите.

Тук всички спират за чат. На чаша отлично вино, което семейството й прави, Лисия Кардило Ди Прима, автор и редактор на местния вестник La Voce Di Sambuca, казва, че всички се гордеят със случващото се тук.

„Част от историята на Сицилия е, че приемаме чужденци“, казва тя. Със сигурност нейният вестник трябва да е срещнал някакво противопоставяне на тази схема? ‘Не!’ – казва тя, размахвайки пръст. „Това ни дава възможност на всички да празнуваме себе си.“

Обратно в Мусомели, Александра Стъбс, предприемач от Уилтшир, все още търси строителен предприемач три години след като купи къщата си за едно евро. Тя има пълни технически планове за мястото и описва преживяванията си на уебсайта си my1eurohouse.com.

Въпреки това тя съветва британските купувачи да помислят внимателно. „Бях един от първите, които купиха тук, но двойният удар на Covid и недостигът на строители го направиха много различно предложение от това, за което се регистрирах — въпреки че все още е страхотна идея.“

Джузепе Катания приема, че ще има проблеми, но като цяло, казва той, схемата е била находка за неговия град. „Хората сега гледат какво имат в собствения си заден двор и осъзнават колко много са го подценили.“

Допълнителен репортаж от SILVIA MARCHETTI